Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

το Πολιτιστικό Τμήμα του Συλλόγου μας πραγματοποίησε εκδήλωση αφιερωμένη στο έργο του μεγάλου ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη. {150 χρόνια από την γέννηση του }
Πολιτιστική εκδήλωση του ΠΑ.Σ.ΠΑ. Μακεδονίας Θράκης  για το πολιτιστικό  έτος του ποιητή  Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗ.
Πολιτιστική εκδήλωση  για τα 150 χρόνια της γεννήσεις του ποιητή Κ.Π.ΒΑΒΑΦΗ  γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου 29 Απρίλιου 1863. (από το πολιτιστικό τμήμα  ΠΑ.Σ.ΠΑ. Μακεδονίας Θράκης στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του δήμου Θεσσαλονίκης.  
ΣΥΜΕΤΕΧΟΥΝ:
Αυγουστίδης Γεώργιος, Βαρσαμής Πέτρος, Κουκουδέα  Άννα,
Καρίπογλου  Κονδυλένια ,  Πέρπερα Στέλλα, Τσικρικώνης Σάκης .
ΚΕΙΜΕΝΑ – ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:

Καούνη Α. Μαίρη, Κωτόπουλος  Η. Τριαντάφυλλος.


Σήμερα η ποίησή του όχι μόνο έχει επικρατήσει στην Ελλάδα, αλλά και κατέλαβε μία εξέχουσα θέση στην όλη ευρωπαϊκή ποίηση, ύστερα από τις μεταφράσεις των ποιημάτων του αρχικά στα Γαλλικά, Αγγλικά, Γερμανικά και κατόπιν σε πολλές άλλες γλώσσες.
Το σώμα των Καβαφικών ποιημάτων περιλαμβάνει: Τα 154 ποιήματα που αναγνώρισε ο ίδιος (τα λεγόμενα Αναγνωρισμένα), τα 37 Αποκηρυγμένα ποιήματά του, τα περισσότερα νεανικά, σε ρομαντική καθαρεύουσα, τα οποία αργότερα αποκήρυξε, τα Ανέκδοτα, δηλαδή 75 ποιήματα που βρέθηκαν τελειωμένα στα χαρτιά του, καθώς και τα 30 Ατελή, που βρέθηκαν στα χαρτιά του χωρίς να έχουν πάρει την οριστική τους μορφή. Τύπωσε ο ίδιος το 1904 μια μικρή συλλογή με τον τίτλο Ποιήματα, στην οποία περιέλαβε τα ποιήματα :Φωνές, Επιθυμίες, Κεριά, Ένας γέρος,  Δέησης, Οι ψυχές των γερόντων, Το πρώτο σκαλί, Διακοπή, Θερμοπύλες, Τα παράθυρα, Περιμένοντας τους βαρβάρους, Απιστία και Τα άλογα του Αχιλλέως. Η συλλογή, σε 100-200 αντίτυπα, κυκλοφόρησε ιδιωτικά.
Το 1910 τύπωσε πάλι τη συλλογή του, προσθέτοντας αλλά επτά ποιήματα: Τρώες, Μονοτονία, Η κηδεία του Σαρπηδόνος, Η συνοδεία του Διονύσου, Ο Βασιλεύς Δημήτριος, Τα βήματα και Ούτος εκείνος. Και αυτή η συλλογή διακινήθηκε από τον ίδιο σε άτομα που εκτιμούσε.
Το 1935 κυκλοφόρησε στην Αθήνα, με επιμέλεια της Ρίκας Σεγκοπούλου, η πρώτη πλήρης έκδοση των (154) Ποιημάτων του, που εξαντλήθηκε αμέσως. Δύο ακόμη ανατυπώσεις έγιναν μετά το 1948.
Ο ποιητής επεξεργαζόταν επίμονα κάθε στίχο, κάποτε για χρόνια ολόκληρα, προτού τον δώσει στην δημοσιότητα. Σε αρκετές από τις εκδόσεις του υπάρχουν διορθώσεις από το χέρι του και συχνά όταν επεξεργαζόταν ξανά τα ποιήματά του τα τύπωνε διορθωμένα.


VIDEO της πολιτιστικής εκδήλωσης: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου