Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου 2013

Παγκόσμια Ημέρα ατόμων με αναπηρία Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2013

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες 1981

Το 1976, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε το 1981 ως Διεθνές Έτος των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες [2] ζητώντας ένα σχέδιο δράσης σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, με ιδιαίτερη έμφαση στην ισότητα των ευκαιριών, την αποκατάσταση και την πρόληψη των αναπηριών.
Το θέμα της συγκεκριμένη ημέρας είναι "η πλήρης συμμετοχή και ισότητα", η οποία ορίζεται ως το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία να συμμετέχουν πλήρως στη ζωή και την ανάπτυξη των κοινωνιών τους, να απολαμβάνουν συνθήκες διαβίωσης ίσες με εκείνες των άλλων πολιτών, και να έχουν ίσο μερίδιο στη βελτίωση των συνθηκών που προκύπτουν από την κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη.

Ηνωμένα Έθνη: η Δεκαετία των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες 1983-1992[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Προκειμένου να υπάρξει ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι κυβερνήσεις και οι οργανώσεις θα μπορούσαν να εφαρμόσουν τις δραστηριότητες που συστήνονται στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Δράσης των Η.Ε., η Γενική Συνέλευση ανακήρυξε τα έτη 1983 έως1992 ως Δεκαετία των Ηνωμένων Εθνών για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.
Θεματολογία Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία προηγούμενων ετών:
1998: "Τέχνες, Κουλτούρα και Ανεξάρτητη Διαβίωση"
1999: "Πρόσβαση για όλους για τη νέα χιλιετία"

2000: "Κάνοντας την τεχνολογία της πληροφορίας προσβάσιμη σε όλους"
2001: "Πλήρης συμμετοχή και ισότητα: Έκκληση για νέα προσέγγιση ως προς την αξιολόγηση της προόδου και των αποτελεσμάτων"
2002: "Ανεξάρτητη διαβίωση και βιώσιμα μέσα συντήρησης"
2003: "Η δικής μας Φωνή"
2004: "Τίποτα για εμάς, χωρίς εμάς"
2005: "Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία: Δράση για την ανάπτυξη"
2006: "E-προσβασιμότητα"
2007: "Αξιοπρεπής Εργασία για τα Άτομα με Αναπηρίες"
2008: "Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες: Αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη για όλους μας"
2009: "Συμπυκνώνοντας τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας: Ενδυνάμωση των ατόμων με αναπηρία και των κοινοτήτων τους σε όλο τον κόσμο"
2010: "Κρατώντας την υπόσχεση: Ενσωμάτωση της αναπηρίας στους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας για το 2015 και μετέπειτα" [4]
2011: "Μαζί για έναν καλύτερο κόσμο για όλους: Συμμετοχή των ατόμων με αναπηρίες στον τομέα της Ανάπτυξης"[5]

Παγκόσμια ημέρα των ΑμΕΑ η σημερινή και στην Ελλάδα της κρίσης και της θυσίας των πολιτών που καθημερινά αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα που σχετίζονται με την επιβίωση τους, τα άτομα με ειδικές ανάγκες και οι οικογένειες τους μετρούν τις δυνάμεις και τα όρια τους.

Σε μια κοινωνικά και εργασιακά αφιλόξενη χώρα που οι πολίτες της παλεύουν με την ανεργία, τη λιτότητα, τις  φοροεπιδρομές  και την κατάργηση των εργασιακών κεκτημένων τους, τα άτομα με αναπηρία καλούνται να δώσουν τον δικό τους αγώνα και να παλέψουν με το θηρίο της κρίσης και των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης.

Ο αγώνας είναι κοινός και ενωτικός, διεκδικώντας όλοι μαζί τη ριζική αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής, την οχύρωση του κοινωνικού κράτους, με δημόσια και δωρεάν υγεία και πρόνοια και την ενίσχυση των επιδομάτων και των συντάξεων των ατόμων με αναπηρία καθώς και τη διευκόλυνση τους στην αγορά εργασίας 

Ο ΠΑ.Σ.ΠΑ Μακεδονίας Θράκης με αξιοπρέπεια και δυναμισμό χωρίς κραυγές τιμώντας την παγκόσμια ημέρα αναπηρίας σε συγκέντρωση στη πλατειά Αριστοτέλους  απάντησε με δράσεις αξιοποιώντας την ενεργητικότητα μας στην παροχή βοηθείας σε αναξιοπαθούντα μέλη του συλλόγου μας και ενημερώνοντας με φυλλάδια  του συμπολίτες μας .


VIDEO  της  παρουσίας μας. 
1  ΠΑ.Σ.ΠΑ. Μακεδονίας Θράκης  πλατεία Αριστοτέλους Παγκοσμία ήμερα αναπηρίας  3 Δεκεμβρίου 2013
2  ΠΑ.Σ.ΠΑ. Μακεδονίας Θράκης  πλατεία Αριστοτέλους Παγκοσμία ήμερα αναπηρίας  3 Δεκεμβρίου 2013
Συνέντευξη πρόεδρου ΠΑ.Σ.ΠΑ. Μακεδονίας Θράκης  ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΙΔΗ εν  όψη της παγκόσμιας ημέρα αναπηρίας   3 του Δεκεμβρίου  και δρώμενα του συλλόγου.
Hi lasts από την συγκέντρωση του ΠΑ.Σ.ΠΑ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ της παγκόσμιας ημέρας Αναπηρίας  3  Δεκεμβρίου στην πλατεία Αριστοτέλους .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου