Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών Παράρτημα Μακεδονίας - Θράκης




 «Ταξίδι» στο πολυπολιτισμικό παρελθόν και μια ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα την ιστορία, είχαν τα μέλη του παραρτήματος Μακεδονίας – Θράκης του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού, στις 5 Σεπτέμβρη.
Τα μέλη του συλλόγου επισκέφτηκαν την Ροτόντα (Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου), στα πλαίσια της Έκθεσης με τίτλο: «Η λάμψη του ψηφιδωτού. Αυθεντικά και αντίγραφα από τη Θεσσαλονίκη και τη Ραβέννα».
Η Ροτόντα, η οποία δεν παύει ακόμα και σήμερα να είναι άρρηκτα δεμένη και συνυφασμένη με την εικόνα και την ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης, χτίστηκε στις αρχές του 4ου αιώνα και αποτελεί ένα αρχαίο εντυπωσιακό ρωμαϊκό μνημείο που εντάσσεται στον κατάλογο με τα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.
Αρχικά κατασκευάστηκε ίσως ως μαυσωλείο του αυτοκράτορα Γαλέριου, ενώ επί Βυζαντίου μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό. Στην συνέχεια η Ροτόντα μετατράπηκε σε τζαμί το 1590, μέχρι και την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912, όπου και αφιερώθηκε στον Άγιο Γεώργιο.
Οι άνθρωποι του συλλόγου είχαν την ευκαιρία να κάνουν μια ευχάριστη και δροσερή περιήγηση στο μνημείο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, θαυμάζοντας από κοντά τα εξαιρετικά παγκοσμίου φήμης ψηφιδωτά (που καλύπτουν μεγάλο μέρος του θόλου της Ροτόντας), αλλά και τα ψηφιδωτά της πόλης της Ραβέννας, αυθεντικά αλλά και αντίγραφα αυτών, τα οποία μέχρι και σήμερα είναι εξαιρετικής ομορφιάς και τεχνικής αριστουργήματα.
Με την βοήθεια της κας. Στ. Τζεβρένη όλοι όσοι παραβρέθηκαν είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την τεχνοτροπία της Ρωμαϊκής περιόδου και να δουν από κοντά το μοναδικό αυτό έργο τέχνης.
Χάρη στις παρεμβάσεις που έγιναν με πρωτοβουλία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών (υπεύθυνος καθ. Αριστοτέλης Νανιόπουλος), καθώς και της 9ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, το μνημείο έχει καταστεί προσβάσιμο για άτομα που μετακινούνται με αναπηρικά αμαξίδια.
Κλείνοντας τόσο ο Πρόεδρος κ. Αυγουστίδης όσο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Παραπληγικών Μακεδονίας – Θράκης θα ήθελαν να ευχαριστήσουν προσωπικά την κα. Στ. Τζεβρένη που συνόδευσε την περιήγηση στο μνημείο και στην περιοδική έκθεση που φιλοξενούνταν, καθώς και την Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς και συγκεκριμένα την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης που ανταποκρίθηκε στο κοινωνικό ρόλο της επίσκεψης των μελών του Συλλόγου.
                                                          VIDEO
                                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου